.Miód jest nektarem zbieranym przez pszczoły z kwiatów wyposażonych w miodniki. Oprócz olejków eterycznych, minerałów i witamin zawiera 70 % glukozy i fruktozy. Zaobserwowano jego korzystny wpływ na czynność mózgu i serca.
Dynamiczne skurcze serca zapewniają dobry dopływ krwi z glukozą do tętnic wieńcowych serca, do kory mózgowej i mięśni szkieletowych, umożliwiając maksymalny wysiłek. Spożywany jest głównie w postaci czystej lub miodów pitnych i nalewek. Na słoju miodu czytam: "Nic tak nie wzrusza jak miód prymariusza". Postanawiam więc sprawdzić i przyrządzam miodówkę wg własnej receptury: litr gryczanego miodu + pół szklanki wody + podgrzanie do 60 st. C. + sok z pół kg cytryn + litr spirytusu + szczypty: cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu oraz kilka goździków + wymieszanie i szczelne zamknięcie + 30 dni klarowania. Ostrożnie zlany znad osadu bursztynowy ok. 40% napój okazał się znakomitym środkiem na przeziębienie i przeciw grypie, nie mówiąc już o jego walorach smakowych i wzruszających. Jedna kulawka zamrożonej gęstej miodówki poprawia krążenie, rozjaśnia umysł i oddala smutną rzeczywistość w nieskończoność. A kulawka to staropolski szklany kunsztyk albo znany już w starożytności ryton, stawiany z konieczności na czaszy do góry dnem, ponieważ nie mając stopy, jest "kulawy" i wywraca się, a po napełnieniu zmusza do jednorazowego wypicia "do dna" całej jego zawartości. Jest dziełem sztuki zdobniczej w rogu, bursztynie, srebrze i złocie w postaci głowy z rosochami łosia, wieńcem jelenia, parostkami rogacza, ślimami muflona, czy głowy orła. Z okazji uroczystości złotych godów, w podzięce mej pani za całokształt wzniosłem toast ozdobioną grandlami kulawką myśliwską z wyrzeźbioną na bawolim rogu kufą teriera. |
Autor: naturalnie